Perpetuum

štvrtok 2. februára 2012

Aké sú trendy na rok 2012?

V roku 2012 sa na nás sypú správy o spomalení rastu ekonomiky. Situácia podľa nich nevyzerá vôbec ružovo. Nedajte sa odradiť, hľadajte dobré správy! Pre koho? Pre kreatívne firmy, ktoré sledujú meniace sa trendy na trhoch a snažia sa prispôsobiť svoju ponuku meniacim sa požiadavkám zákazníkov.

Na stránke www.trenwatching.com bolo zverejnených 12  horúcich trendov pre rok 2012. Niektorí z vás dostali odo mňa link, cez ktorý ste si ich mohli stiahnuť.  
Prečítajte si, ktoré z trendov najviac zaujali mňa:

Trend 1:  červený koberec pre Čínu
Vo svete nastupuje éra bohatých číňanov. Zámožní číňania sú vyhľadávanými a vysoko profitabilnými zákazníkmi vyspelých ekonomík. Známe hotely, luxusné obchodné domy, letecké spoločnosti, tí všetci už pochopili trend a snažia sa na ňom profitovať. Čínski zákazníci majú špeciálne prispôsobené služby, dostávajú brožúrky v čínštine, firmy majú personál, ktorý komunikuje po čínsky. Pre viac podrobností si pozrite nápady, ako na to od  značiek Hilton, Starwood a Harrods. Myslíte, že nás sa tento trend netýka? Skúste si preveriť záujem o nadviazanie obchodných kontaktov s Čínou, napríklad cez obchodné a priemyselné komory. Ak pracujete v segmente luxusných výrobkov, stojí za to zistiť, či by tento obchodný kanál nebol pre vás zaujímavý.

Trend 2:  sám sebe lekárom
Čoraz viac zákazníkov obchádza lekárov a sleduje stav svojho zdravia diskrétne, doma. Vedie ich k tomu snaha mať veci osobne pod kontrolou. Trh nám totiž ponúka moderné zariadenia, pomocou ktorých môžete testovať, monitorovať a celkovo manažovať svoje zdravie na profesionálnej úrovni, aj bez lekára.  Ide hlavne o mobilné zdravotne orientované aplikácie. Napríklad:  
Skin Scan je aplikácia, ktorá umožňuje používateľovi scanovať a následne monitorovať svoje materské znamienka na úrovni laboratórnej techniky. Systém dokáže vyhodnotiť dáta a upozorní používateľa, ak hrozí nebezpečenstvo podozrivých zmien, že treba s daným znamienkom navštíviť lekára a podstúpiť terapiu. Trh pre aplikácie podobného druhu je globálny,  ak máte dobrý nápad, môžete ho ponúknuť zákazníkom všade vo svete, záujem vraj neustále rastie!

Trend 3:  zákazník chce zľavu!
Spôsobila to krízová vlna, ktorá zasiahla globálne trhy v roku 2008. Značky v snahe neznížiť objemy predajov začali hromadne ponúkať promotions a zľavy.  Zákazník si tak zvykol na výhodné ponuky, rád nakúpi (hlavne značkový produkt) so zľavou. Zľavy nie sú až takou novinkou, dôležité však je, že sa zmenil prístup zákazníkom k zľavám. 
Nakúpiť v akcii je in, vôbec sa tým netreba tajiť! Naopak, stáva sa z toho obdivovaný životný štýl. Ak viete výhodne nakúpiť, pochválite sa tým, svedčí to o vašom statuse, šikovnosti, zaslúži si to obdiv. 
Čo z toho vyplýva pre značky? Ak marketingovom pláne  na rok 2012 nemáte dostatok inovatívnych promotions a zľavových ponúk, asi to budete ľutovať!

Trend: ponuka pre CITYSUMERS
CITYSUMERS sú cieľovou skupinou mladých ľudí (často vzdelaných), patriacich k nízkopríjmovým skupinám, ktorí žijú v mestách. Majú túžby a ašpirácie v oblasti značkových a trendových produktov, nemajú potrebné zdroje. Táto cieľová skupina sa stáva v globálnej ekonomike zaujímavá, pretože predstavuje masu s dobre vyprofilovanými potrebami. Firmy PepsiCo, NCR a značka Aakash našli spôsob a produkty, ktorými oslovia túto cieľovú skupinu. Napríklad: Aakash je značka v Indii vyrábaného tabletu na báze androidu. Tablet je nízkonákladový, ale funkčný. Cena v maloobchode sa pohybuje na úrovni 60 USD (študenti v Indii si môžu tablet zakúpiť so štátnou podporou len za 35 USD...).

Spracované na základe informácií zo stránky:
Source: www.trendwatching.com. One of the world's leading trend firms, trendwatching.com sends out its free, monthly Trend Briefings in nine languages to more than 160,000 subscribers worldwide.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára