Perpetuum

utorok 30. apríla 2013

Zaujímavosti o farbách: autá

Viete, aký je najdôležitejší faktor, ktorý zvažujeme pri výbere auta?
Samozrejme, cena! Podľa prieskumov sa ale hneď na druhom mieste umiestnila farba auta, ktorá je pre mnohých zákazníkov dôležitejšia ako jeho značka, model, či výkon.

Prečo zohráva farba takú dôležitú úlohu? Napriek tomu, že výber farby auta je aj v dnešnej dobe značne obmedzený (vo väčšine prípadov ponukou výrobcov), ľudia zvyknú často posudzovať a kategorizovať vodičov práve podľa farby ich auta.
Samozrejme, posudzovanie podľa farieb záleží na tom, o ktorej krajine hovoríme.

Napríklad prieskumná štúdia vo Francúzsku zistila, že podľa všeobecného názoru červené autá majú cestní piráti, čierne auto šoférujú seriózni vodiči, zelené autá majú mladí a "duchom mladí" majitelia, modré a sivé farby karosérie signalizujú eleganciu. Naproti tomu hnedé, oranžové a horčicovo-žlté autá vyjadrujú jednoznačne zlý vkus majiteľa. 

To však bolo vo Francúzsku, a v roku 2003.

Omnoho skôr, po druhej svetovej vojne, keď sa začala s masovou výrobou áut, farby karosérie boli značne  obmedzené. Jeden so zakladateľov automobilového priemyslu, Henry Ford, bol napríklad známy tým, že vyrábal výlučne čierne autá.

Časy sa menia, aj vkus sa mení.
Určite ste si všimli veľmi elegantné autá v odtieňoch tmavohnedo-mahagónovej farby, ktoré sú v súčasnosti u nás stále obľúbenejšie. Hnedá sa objavuje na autách v rôznych odtieňoch, od béžovej po gaštanovú. Takisto sú populárne čisto biele autá, väčšinou robustnej karosérie.

Prečo je to tak?
Prečo niekedy sú hnedé autá symbolom nevkusu a neskôr symbolom vrcholnej elegancie?
Nielen pri autách platí: človek sa snaží odlíšiť. Ak všetci majú čierne terénne autá, je zaujímavé mať biele auto. a keď už všetci budú mať biele autá, tak čierne sa znovu stanú výnimočnými.

Spracované podľa Colour and Emotion, Humanising the message





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára